Pages

Friday 8 February 2013

Resepi: Pai Sardin


Dah lama teringin nak makan pai sardin... dah berkurun tak buat, agaknya dalam 5-6 tahun. Tetiba lak terasa gedik. Bahan semua ada cuma tahap kerajinan tu kurang sikit. Aritu tetiba jadi rajin sikit, kita pun buat lerr.. simple aje... 

Bahan-bahan:

Untuk kulit:

375gm tepung gandum
187gm marjerin
Setengah cawan air sejuk (lebih kurang laaa....)
Setengah sudu teh garam (pun agak2 je... Larutkan dalam air sejuk tu ye..)
Satu kuning telur - pukul

Untuk inti:

1 tin kecik sardin - buang tulang dulu dan kemudian lenyek dgn garpu
Bawang besar - kalau besor bebeno, guna separuh aje
Minyak utk menumis
Carrot sikit - potong dadu
Green peas sikit
Garam
Pepper

Cara membuatnya:

Panaskan oven dulu dlm 180C. Kita guna api atas bawah.


Dalam mangkuk besor, masukkan tepung & marjerin. Gunakan hujung jari utk gaul diorg berdua ni sampai jadik macam gambar kat bawah. 


Bila dah jadik macam dalm gambar atas ni,  curahkan sikit sikit larutan air garam yg sejuk tadi. Jangan plak bantai curah semua. Kalau lembik, sendiri tanggung.


Uli sampai jadi doh macam kat atas ni. Pastikan jgn overdose tuang air ye.


Bahagi dua doh tadi. Separuh doh dicanai dan diletakkan dalam pinggan pai mcm kat gambar atas ni. Tak payah la guna pinggan Borcam saiz besor ni sbb inti sardinnya sikit aje... Bahan ni sesuai utk pinggan yg kecik sikit.


Dah letak elok doh tu, masukkan inti sardin & ratakan.


Canai doh yg separuh lagi dan tutup inti sardin. Pas tu, gunakan garpu utk cucuk kat atas kulit pai & kelim tepi pai supaya kedua-dua lapisan doh melekat. Lagi pun nampak cantik & senonoh sikit kan...


Sapukan kuning telur atas pai dgn pastry brush. Kalu tak de, tenyeh je dgn garpu atau sudu, asalkan rata. Pas tu, masuk ler dalam oven.


Ni ler rupa pai sardin yg dah dibakar... comel gak rupanya...


Ni plak rupa pai sardin yg dah dipotong. Nipis pasal inti sardin tu sikit. Kalau nak guna pinggan pai yg mcm dlm gambar atas nun, gunakan 400gm tepung & 200gm marjerin. Air sejuk & garam tu, pepandai ler kome sukat.

Cara membuat inti:

Cincai je. Tumis bawang besar. Masukkan sardin lenyek, carrot, green peas (ni saje tambah, aritu tak masuk pun sbb tak wujud dlm peti ais), garam & pepper. Siap....

Kalau nak tambah jagung ke, kentang ke, boleh jugak... apa2 lah ikut suka hati...

Pai sardin yg sedap.... kalau nak ganti inti lain pon boleh... ayam ke, daging ke... 

Selamat mencuba!


No comments:

Post a Comment