Pages

Saturday 18 May 2013

Kek Coklat Lembab Disiram Sos Coklat... Yummeh!!


Resepi yg beri oleh 2 org kawan tapi telah diadjust sikit untuk menyenangkan hidup kita di dapur:

Bahan kek:

1 3/4 cawan gula aising
1 cawan susu cair
1 cawan minyak
3/4 cawan serbuk koko
1 1/4 cawan tepung gandum
1 st baking powder
1 st baking soda
3 biji telur
1 st esen vanilla

Cara:

Satukan tepung, serbuk koko, baking soda & baking powder dan ayak.
Campur aje semua bahan ni dalam satu mangkuk besar.
Kacau dgn whisk sampai rata.
Pas tu, boleh lah bakar atau kukus.
Kalau nak kek tu rata & tak ada dome, bakar dgn suhu rendah. Kita selalu bakar dlm suhu 115C. Maka berjinggutlah tunggu kek masak... hehe..
Kalau nak kukus, tutup bekas rapat2. Kalau tak, air berkumpul plak dlm adunan tu... mmg moist lah jadiknya, moist berlecak... hehe..

Sangat mabeless kalau kek ni disiram dgn sos coklat ini:

Bahan sos coklat:

1/2 cawan serbuk koko
1 cawan susu cair
1/2 cawan susu pekat

Cara:

Campur semua bahan dalam periuk kecik & kacau atas api sederhana.
Kalau ada rasa yg kurang, tambah2 lah apa yg patut.
Actually, kita main campak aje bahan2 utk resepi ni... tak de sukatan. Sukatan yg diberi hanya sebagai panduan aje...

Selamat mencuba.